top of page

Výzva pre roznáškové a gastrolístkové spoločnosti

Pre:

  • Bistro, Bolt, Wolt,

  • Callio, Doxx - Stravné lístky, Edenred, Gusto karta, Stravenka, Up-Slovensko


Dovoľujeme si obrátiť sa na Vás v mene podnikateľov, ktorí bojujú za záchranu gastro sektora na Slovensku. Za platformou #stálemámechuť stoja podnikatelia, ktorí bojujú za záchranu gastro sektora na Slovensku v rámci etablovaných záujmových združení alebo prostredníctvom nových iniciatív. Tieto organizácie sú pripravené a majú chuť hľadať efektívne riešenia pre problémy, ktoré Slovensku prináša korona kríza.


Podľa najnovších údajov Inštitútu finančnej politiky MF SR tržby v stravovacích službách počas prvej vlny pandémie klesli o 80 %. V krátkom období leta (júl, august) sa niektoré prevádzky nadýchli a tržby sa zvýšili, ale od prijatia obmedzení konzumácie v interiéri začiatkom septembra klesli znova až o 75 %.


V dôsledku zatvorenia všetkých gastro prevádzok počas prvej vlny pandémie na jar a nových obmedzení prijatých vládou v posledných týždňoch sú reštaurácie, kaviarne i pohostinstvá v kritickej situácii bez perspektívy zlepšenia v dohľadnej dobe.


Zatvorenie reštaurácií výrazne pomohlo roznáškovým spoločnostiam, ktoré mnohonásobne zvýšili počet svojich zákazníkov i doručených jedál. Chceli by sme Vás požiadať o pomoc, lebo túto krízu môžeme preklenúť iba ak sa všetci spoločne spojíme.



Preto vyzývame:


  • Firmy sprostredkujúce rozvoz jedál: dajte reštauráciám aspoň do konca zákazu ich prevádzky výrazne lepšie podmienky a zvýšte tak šancu reštaurácií na prežitie.

  • Emitenti stravných lístkov a gastrokariet: znížte aspoň do konca júna 2021 poplatky, účtované za gastro karty a stravné lístky pri spätnom odkúpení gastronomickým zariadením, a zvýšte tak šancu na ich prežitie.


Provízie donáškových firiem dosahujú výšky okolo 30 %. Pokiaľ si zákazník objedná jedlo napr. v hodnote 7 EUR, prevádzke z neho zostane iba 4,90 EUR. Z tejto sumy musí reštaurácia uhradiť suroviny, náklady na zamestnancov, nájomné, energie, dane, odvody i všetky ostatné prevádzkové náklady. Navyše v situácii, keď v podstate nemajú možnosť tieto aktivity dotovať z iných príjmov.


Pokiaľ zákazník platí stravenkou, situácia je podobná. Zhruba 5 % z ceny obeda prevádzka odvedie gastrolístkovej spoločnosti. V súčasnej situácii aj tieto poplatky môžu rozhodnúť o tom, či prevádzka do jari prežije alebo nie.

Bez ďalšieho spoločného úsilia nemajú reštaurácie, kaviarne a krčmy veľa šancí na prežitie. Už dnes je mnoho z nich zatvorených a podľa prieskumov dve tretiny podnikov (60 %) ohlasujú, že zatvoria, ak nedostanú pomoc s likviditou od štátu alebo vo forme úverov. Už dnes o prácu v gastro sektore prišli tisíce ľudí a každý deň pribúdajú ďalší.


Nie je čas na dlhé rozhodovanie. Každý deň prináša ďalšie a ďalšie straty prevádzkam, bez ktorých nebude existovať ani váš biznis. Len vzájomná spolupráca a spolupatričnosť medzi jednotlivými subjektmi môže pomôcť prekonať túto extrémne ťažkú ​​dobu s čo najmenšími ekonomickými vplyvmi.

Ďakujeme všetkým, ktorí príjmu našu výzvu a želáme všetkým pevné zdravie!


V mene všetkých partnerov platformy #stálemámechuť:


Asociácia hotelov a reštaurácii Slovenska,

Asociácia malých a stredných podnikov a živnostníkov,

Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska,

Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd,

Iniciatíva Zachráňme gastro!,

Pomáhame si - gastro v korone,

Pomoc pre gastro,

Potravinárska komora Slovenska,

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora,

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu,

Slovenský zväz kuchárov a cukrárov,

Slovenský zväz spracovateľov mäsa,

Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska.


bottom of page