top of page

Reči bez činov gastru nepomôžu, sektor vyzýva na reálne kroky vlády a koalície pre zníženie DPH

Bratislava 4. februára 2022 – Rastúce náklady, drastické pandemické opatrenia počas vianočných sviatkov, prebiehajúca vlna omikronu a začínajúca cezhraničná turistika ešte viac zhoršujú katastrofálnu situáciu gastro sektora na Slovensku. Na záchranu gastra nestačia verejné prísľuby, je nevyhnutné, aby vedenie štátu začalo konať.


„Vítame, že sme sa po dlhých, takmer dvoch rokoch agónie a výziev, kedy gastro prevádzkovatelia a ich zamestnanci na vlastnej koži pocítili brutálne dopady pandémie, dočkali zaradenia zníženej DPH na stravovacie služby do daňovo-odvodovej reformy. V NR SR aktuálne neprešiel opozičný návrh na zníženie DPH pre gastro. Len politické vyhlásenia koalície však gastro sektoru nepomôžu, na prežitie potrebuje ich politické činy, ktoré reálne zmenia zákon o DPH ešte pred letnou sezónou,“ uviedol Vladimír Machalík z iniciatívy #StáleMámeChuť .


Tak, ako v roku 2020, ani v roku 2021 nemohol gastro sektor využiť na sanáciu obrovských strát jedno z najsilnejších sezónnych období. Vianočné a novoročné sviatky sa na Slovensku totiž niesli v znamení pandemických opatrení a zatvorených prevádzok. Diametrálne odlišné nastavenie pravidiel v susedných štátoch pritom spôsobilo odliv zákazníkov, ktorí mohli svojou návštevou podporiť slovenské gastro. Členovia iniciatívy #StáleMámeChuť majú veľké obavy, že zníženie DPH v susedných krajinách spôsobí ešte väčší odliv zákazníkov z domácich prevádzok.


„Spotrebiteľské návyky prešli za posledné dva roky mnohými zmenami reflektujúcimi opatrenia a zákazy. Chceli by sme, aby domáce prevádzky boli prvou voľbou slovenských zákazníkov. Na to však potrebujeme udržateľné podmienky a stabilitu. Polovica obyvateľov Slovenska žije v prihraničných regiónoch,“ vysvetlila Magdaléna Koreny, z Iniciatívy Pomoc pre gastro.


„Sľubovaný návrh na zníženie DPH je v súčasnosti jediným možným systémovým riešením našej situácie. Dá sa rýchlo pripraviť, bez dodatočných administratívnych nákladov pre štát i prevádzkovateľov. Zároveň pomôže zvýšiť konkurencieschopnosť slovenských gastro prevádzok oproti gastro segmentu v okolitých krajinách. Vyzývame preto vládu, aby bezodkladne konala a nezostala len v úrovni verejných vyhlásení. Gastro sektor bol počas pandémie ústretový voči pandemickým opatreniam vlády, a preto očakávame, že vláda teraz systémovo pomôže reálnymi činmi,“ zdôraznil Marek Harbuľák, prezident Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska.


bottom of page