top of page

Otvorený list vláde SR


Vážení členovia vlády Slovenskej republiky,

V Bratislave, 29.4. 2021

dovoľujeme si obrátiť sa na Vás v mene podnikateľov, ktorí bojujú za záchranu gastro sektora na Slovensku – či už prostredníctvom nových iniciatív alebo v rámci etablovaných záujmových združení zjednotených pod platformou #StáleMámeChuť. Naša platforma je dnes najväčšou platformou v gastro sektore, združujúcou 14 iniciatív, asociácií a združení prevádzkovateľov a dodávateľov v gastro sektore.

Všetci podporujeme snahy, ktorých cieľom je minimalizovať šírenie ochorenia COVID-19 na Slovensku. Doteraz prijaté opatrenia však zároveň majú zásadný dopad na dôležité segmenty slovenskej ekonomiky a pre niektoré z nich môžu byť dokonca likvidačné. Jedným zo sektorov, na ktoré tieto opatrenia dopadli najsilnejšie a ako prvé, sú stravovacie služby. Zároveň sa však uvoľňujú medzi poslednými a v mnohých prípadoch tak reštaurácie, kaviarne, či bary stále svoje prevádzky otvoriť nemôžu.

Pre zlepšenie pandemickej situácie sa tento týždeň zmiernili opatrenia a niektoré gastro prevádzky majú možnosť otvoriť exteriérové priestory. Aj keď otvorenie terás mnohým prinieslo radosť, treba zdôrazniť, že túto možnosť má iba 40 % prevádzok, a zároveň uviesť, že prevádzka terasy predstavuje v priemere 15 % tržieb celej prevádzky. Tieto tržby nemôžu pokryť straty, ktoré gastro podnikatelia utrpeli z dôvodu pandemickej situácie, a veľa z nich teraz musí začať dlhy splácať.

Ako jeden z kľúčových nástrojov pre strategickú pomoc gastro sektoru považujeme zníženie DPH. Zníženie sadzby DPH by dalo prevádzkovateľom k dispozícii prostriedky, ktoré pri znovuotvorení prevádzok potrebujú na splatenie dlhov a ďalší rozvoj podnikania. To by v konečnom dôsledku mohlo znížiť objem verejných prostriedkov potrebných na zmiernenie negatívneho dopadu pandémie na sektor.

So sadzbou 20 % má Slovensko štvrtú najvyššiu DPH na gastro v EÚ. Zníženú sadzbu DPH na reštauračné služby aplikuje 19 štátov Európskej únie (v rozpätí od 3 % v Luxembursku do 14 % vo Fínsku), vrátane všetkých našich susedov – Česko, Rakúsko, Maďarsko a Poľsko.

Pre pozitívny príklad dopadu na sektor stačí ísť za hranice. Česká republika už v roku 2016 zaviedla zníženú sadzbu na stravovacie služby a nealkoholické nápoje (pokles z 21 % na 15 %), aby podporila podnikateľov a znížila ich daňové zaťaženie v súvislosti so zavedením elektronickej evidencie tržieb a ďalších regulačných opatrení s priamym dopadom na pohostinstvá. Po prvom roku s nižšou DPH sa ukázalo, že aj napriek nižšej sadzbe DPH sa celkový výber daní v sektore zvýšil. Preto následne česká vláda pristúpila k druhému zníženiu DPH pre stravovacie služby z 15 % na súčasných 10 %.

Vážení členovia vlády Slovenskej republiky,

žiadame Vás, aby ste podporili zníženie DPH pre sektor gastro služieb. Sme presvedčení, že toto strategické opatrenie podporí dlhodobú konkurencieschopnosť a rozvoj gastro sektora v Slovenskej republike. Zároveň by sme Vás touto cestou chceli požiadať o vyjadrenie Vášho stanoviska k znižovaniu daní pre sektor gastro služieb.

Signatári platformy #StáleMámeChuť

Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska

Asociácia malých nezávislých pivovarov Slovenska

Asociácia výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd

Iniciatíva Zachráňme gastro!

Pomáhame si - gastro v korone

Pomoc pre gastro

Potravinárska komora Slovenska

Slovenská asociácia malých a stredných podnikov a živnostníkov

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu

Slovenský zväz kuchárov a cukrárov

Slovenský zväz spracovateľov mäsa

Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska

Aliancia slovenskej gastronómie - 10 pre Gastro



Kontakt: info@stalemamechut.sk

Na vedomie:

Eduard Heger, predseda vlády

Richard Sulík, podpredseda vlády a minister hospodárstva SR

Veronika Remišová, podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR

Štefan Holý, podpredseda vlády SR

Igor Matovič, podpredseda vlády a minister financií SR

Andrej Doležal, minister dopravy a výstavby SR

Ján Mičovský, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

Roman Mikulec, minister vnútra SR

Jaroslav Naď, minister obrany SR

Mária Kolíková, ministerka spravodlivosti SR

Ivan Korčok, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR

Milan Krajniak, minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR

Ján Budaj, minister životného prostredia SR

Branislav Gröhling, minister školstva, vedy, výskumu a športu SR

Natália Milanová, ministerka kultúry SR

Vladimír Lengvarský, minister zdravotníctva SR


bottom of page